Op tv zien we wel breiende mannen ; )

Deze uitzending van Joris Showroom van de NCRV op 30 november gaat over Gert Hanegraaf, levenskunstenaar op de fiets, die zijn eigen kleurrijke truien breidt. Over breien zegt hij:
"Het breien is een breiwerk zelf. Een draad in het breiwerk van het leven"

5 comments:

 1. Leuk dat jullie mijn spreuk uit Joris' Showroom aanhaalden op jullie breisite. Ik kan er nog aan toevoegen dat ik het werken aan mijn breiwerk soms ook gebruik als RODE DRAAD door de dagelijkse bezigheden heen.

  Ik doe dan b.v. 1, 2 of 3 naalden van mijn breiwerk (afhankelijk van hoe moeilijk ze zijn) en doe daarna weer een bezigheid die gedaan moet worden, zoals afwassen, een wasje draaien of hout zagen, muziek oefenen enzovoort. Dit geeft dan structuur in (de trui van) de dag, zodat ik ook de minder leuke dingen doe. Het kan zijn dat deze RODE DRAAD op een gegeven moment dan over gaat in de BLAUWE DRAAD, als ik het stapelen en zagen van hout als basisbezigheid zie.

  Maar de laatste tijd lopen in mijn leven alle draden weer door elkaar heen: fietsen, houtzagen, muziek maken, mensen opzoeken, breien enzovoort. Er is er geen één die voorrang heeft voorlopig en kijk: er is nu gaandeweg weer een draadkleur ontstaan: het schrijven van dit verhaal aan jullie. Ik doe het maar even met pen en vraag zometeen aan Ageeth, waar ik nu logeer, het op te typen in de computer. Als ik het zelf zou typen zou ik door mijn onwennigheid met die machine zo langzaam zijn dat ik de DRAAD van dit verhaal dreig te verliezen. Voor dat dit verhaal nu te langDRADIG wordt, BREI ik er nu een eind aan.

  Met dank aan Ageeth,

  Met vriendelijke groet,

  Gert Hanegraaf, de breiende man in Joris' Showroom

  ReplyDelete
 2. Beste Gert,

  Hier een naamgenoot van je. Ik heb tot mijn dertigste ook heel vrij geleefd, ik deed gewoon waar ik zin in had en was zo heel gelukkig. Ik woonde in kraakpanden en ik werkte vrijblijvend hier en daar om het weinige wat ik nodig had te kunnen betalen. Maar ja, je leert dat gelukkig zijn betekent dat je een relatie hebt, een goede baan en een mooi huis. Dus ik stond daar niet afwijzend tegenover toen dat allemaal door het leven werd gepresenteerd. In 2000 kreeg ik een relatie en al snel daaropvolgend ook nog eens een vaste baan. Jaja! En we gingen wonen (in Brabant) in een leuke boerderij op het platteland. Het zijn allemaal dromen die uit zijn gekomen maar eerlijk gezegd mis ik de vrijheid nu wel. Ik "moet" nu immers werken om de hypotheek te kunnen betalen. Dat "moet" zet ik maar tussen aanhalingstekens, want ik ben me ervan bewust dat het uiteindelijk mijn eigen keuze is. En mijn baan (in de hulpverlening) is wel mooi en interessant werk maar weegt me ook af en toe als lood! Beste Gert, ik speel ook accordeon en ik hou ook van kleurige truien. Herkenning was er dus volop toen ik op tv bij Showroom zag! Breien doe ik niet, al speel ik wel eens met de gedachten om dat te gaan doen omdat ik de meeste truien in de winkels maar oersaai vind! Het ziet er echter niet makkelijk uit. Ik denk dat hier wel een cursusje voor nodig is. Je manier van leven zou voor mij een heel goed alternatief zijn voor het leven wat ik nu heb! En dat is goed voor mij in mijn achterhoofd te hebben! Bedankt hiervoor! Heel veel groeten, ook aan je vriendin Ageeth. van Gert uit Oudemolen (nb). gert.demooij@home.nl

  ReplyDelete
 3. Beste Gert, Gert en Ageeth, hartstikke bedankt voor jullie bijdrage hier op onze site! We voelen ons zeer vereerd deze draagvorm te kunnen bieden ; ).

  Persoonlijk ben ik pas kort verwoed aan het breien, en zie het als sterk meditatief, tot rust komen, concentreren, en genieten van het moment.
  Het loslaten van onze ijverige werk, en in het openbaar achterlaten... doet er een schepje bovenop... de kunst van het loslaten.

  Jullie zijn van harte welkom te komen breien, of een gratis breiles te krijgen op een van onze breiavonden!

  ReplyDelete
 4. Wat leuk! Breiende mannen! Zelf brei ik al jaaaaren en ik kom ze maar weinig tegen.
  Gert: wat grappig dat jij het over rode draden hebt. Ikzelf zie overal patronen, ritmes en structuren in en vind dat juist weer heel ontspannend. Zo fijn dat alles een vaste plek heeft; zoiets. Overal om me heen zie ik dan ook weer andere structuren die ik dan een keer wil breien. Dus op die manier is dat dan weer mijn rode draad. Leuk om te lezen dat anderen dat ook op zo'n manier ervaren!
  En Gert: je bent van harte welkom om breiles te komen volgen! Dan begin je eerst met een kleurige sjaal en voor je het weet brei je een hele trui! Als je op www.stitchnbitch.nl kijkt zie je dat er ook breiclubjes in Brabant zijn (zo uit mijn hoofd in ieder geval in Eindhoven en Tilburg)
  Groeten, Sandra

  ReplyDelete
 5. Hoi Gert!
  Ik heb met veel plezier naar de uitzending van joris showroom gekeken. Je werk is inspirerend :) Kan ik op een of andere manier met je in contact komen? Ik heb wat vraagjes aan je :)
  Groetjes, Rianne uit Nijmegen (rianneluiten@gmail.com)
  geen idee of je dit ooit nog leest, maar wie niet waagt..

  ReplyDelete