Breiwerkwest breid voor Amnesty International

Breiwerkwest breide mee Sjaal van Hoop: Chalina de la esperanza
We deden een bescheiden bijdrage van 14 A4-tjes voor de Sjaal van Hoop. We hadden graag meer bijdrages gedaan, maar de actie is intussen (5 november 2010) helaas voorbij. Alle lapjes zijn op zaterdag verzameld en zijn deze week op weg naar Peru!

Amnesty heeft een actie voor Peru: Sjaal van hoop
In Peru zijn 10 jaar na het einde van een bloedige burgeroorlog nog 15.000 mensen vermist. Iedere week komen familieleden van de vermisten samen om te breien aan een sjaal van de hoop (chalina de la esperanza).
De sjaal dient als doel om aandacht te vragen voor het gewapende conflict en voor gerechtigheid. Verder is de sjaal een symbool ter herinnering aan alle personen die vermist worden. In de sjaal worden hun namen geweven. De streeflengte is 1 kilometer.


Je breiwerk en persoonlijke boodschap worden doorgestuurd naar Amnesty Peru en zullen daar bij de Chalina de la Esperanza worden gevoegd. Op deze manier krijgt de chalina extra kracht. Het laat de Peruaanse overheid zien dat ook elders op de werel
mensen de vermiste mensen niet vergeten is. Bovendien is het een blijk van solidariteit richting de familieleden van de vermiste mensen in Peru. Eind november wordt de sjaal aan de autoriteiten aangeboden.

Vragen?
Neem dan gerust contact op met: Egon van Wees Landenmedewerker Eenheid Amerika’s @: e.vanwees@amnesty.nl

In Peru zijn 10 jaar na het einde van een bloedige burgeroorlog nog 15.000 mensen vermist. Onderzoek naar de vermissingen en identificatie van gevonden lichamen in massagraven verloopt langzaam.
De mensen die vermist worden liggen vermoedelijk in de 4600 massagraven in Peru. De identificatie van de lichamen in de massagraven verloopt zeer langzaam. Tot op heden zijn er nog maar een paar honderd lichamen geïdentificeerd. Vooralsnog lijkt de Peruaanse overheid er weinig vaart achter te zetten om de massagraven te openen en de lichamen te identificeren. De identiteit van de slachtoffers in de graven is moeilijk te bepalen, aangezien zij niet over identiteitspapieren beschikken en hun DNA niet wordt onderzocht omdat het om zeer afgelegen gebieden gaat. De enige manier waarop de lichamen geïdentificeerd kunnen worden, is aan de hand van hun wollen kleding. Iedere persoon kan door zijn familieleden worden herkend aan zijn wollen kledingstukken, doordat deze unieke patronen bevatten kenmerkend voor de streek of dorp van afkomst. De
kledingstukken zijn bovendien geweven door eigen familieleden.

Op deze site meer films erover: desvela.pe

Een greep uit het resultaat van de Nederlandse breiers:

2 comments:

  1. Uitspraak van een dame uit Peru in de film:
    "As this wool unwinds, it releases what I have bottled inside, since my father went missing"

    ReplyDelete
  2. Meer films over de sjaal van hoop hier te zien: desvela.pe

    ReplyDelete